DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

35 de lucruri de facut pentru a deveni un om mai bun


În spatele fiecărui blog stă cel puţin un om. O persoană cu suflet, cu bune şi rele, cu măririle şi căderile sale. Sunt de părere că blogul devine viu în momentul în care transpare sufletul autorului. Şi asta îmi propun eu cu această postare…să cunoaşteţi puţin mai mult cine stă în spatele acestui blog, precum şi al Reţetelor mele dragi!!
Acum câteva zile povesteam cu voi pe facebook despre una din preocupările mele: dezvoltarea personală şi cum m-a ajutat asta să devin ceea ce sunt acum. M-aţi rugat să postez câte ceva din acest domeniu, pentru că şi voi sunteţi direct interesaţi. Ei bine, astăzi vreau să vă pun la dispoziţie gândurile mele din fiecare zi, direcţia de urmat, sfaturile pe care le-aş da oricui, oricând, cu drag, fără să ezit şi fără să nu fiu perfect convinsă că  va reuşi!  Aşadar, îninte de a citi lista celor 35 de lucruri de făcut pentru a deveni un om mai bun, vă sfătuiesc să vă printaţi lista şi să faceţi adnotări pe ea, aşa cum fac şi eu mereu: ce fac bine, unde mai am de lucrat, unde acumulez dificultăţi, etc. Astfel, lista mea devine interactivă, se schimbă odată cu mine şi-mi oferă în orice moment cea mai clară imagine a mea. În plus de asta, mă simt încurajată…ştiu mereu cât am parcurs şi cât mai am mers pe acest drum.
Iată lista mea, inspirată şi adaptată din sfaturile lui Florin Roşoga

35 de lucruri de facut pentru a deveni un om mai bun


  1. Concentrează-te pe soluții, nu pe probleme. Întâi pe rezolvarea problemei din fața ta, nu pe vinovați. Când situația este din nou sub control,  întreabă-te ce anume a generat-o. Pentru a evita ca pe viitor să se mai repete.
  2. Citește zilnic. 20 de minute pe zi. Cititul deschide ochii şi ascute mintea.
  3. Fii atentă la propriul dialog mental. Cum vorbești tu despre tine însăți? Cum te caracterizezi? Te susții prin propriile gînduri sau îți pui singură piedici?
  4. Scrie planuri de care să te ții conștiincios. Dacă realizezi că planul nu este bun, schimbă strategia și fă un nou plan. Și ține-te de acesta.
  5. Chiar dacă ai planuri scrise, nu cunoști mereu tot ce te așteaptă în față. De obicei vezi cele câteva trepte din față, dar nu toată scara. Cu toate acestea pășește pe prima treaptă, apoi pe următoarea. Și tot așa mai departe.
  6. Implementare imediată. Când ai învățat ceva nou,  folosește cât mai repede posibil. De preferat din secunda următoare. Nu mai pierde nici o clipă fără a aduce acea valoare în viața ta și a celor din jur.
  7. Recunoaşte-ți propriile greșeli. În primul și primul rând față de tine însăți. Să  ai capacitatea de a-ți spune “Aici nu am procedat corect, omul acesta are dreptate. Am greșit.” Iar în multe ocazii și de față cu alții. Nu te crampona de propriile păreri când realizează că interlocutorul are dreptate, iar tu ai greșit.
  8. Să știi că o eternă căutare a fericirii poate deveni principala sursă de nefericire în viață. Fericirea în sine vine mai degrabă ca un beneficiu suplimentar a ceea ce faci. Nu este un obiectiv.
  9. Începe-ți ziua devreme de dimineață. Trezește-te devreme și începe cu cele mai importante aspecte pe care vrei să le lucrezi. Fie că este vorba de cele mai importante sarcini, fie că e vorba de dezvoltarea și evoluția ta personală.
  10. Păstrează mereu în minte care este finalitatea la ceea ce faci. Te ajută planurile pe care le ai scrise și instrumente precum jurnalul de succese. Când nu mai ești sigură de finalitate și motivele pentru care fac ceea ce faci, ia o pauză. Și reflectă.
  11. Renunță la lucrurile care nu contează pentru tine. Renunță la obiectivele care nu mai merită să le obții și nu îți mai aduc satisfacție. Renunță la cheltuielile pe care nu ți le mai permiți. Renunță la ceea ce a devenit pentru tine o povară.
  12. Fii atentă la modul în care îți folosești timpul. Nu e vorba de a fi neapărat foarte eficient. Deși asta nu ar fi o idee rea. E vorba în primul rând de a stabili obiective, de a-ți face un plan anual, unul lunar și unul săptămânal. De a reflecta asupra rolurilor personale, de a chestiona necesitatea fiecărui angajament pe care ți l-ai asumat și de a stabili o cea mai importantă sarcină a zilei.
  13. Nu te plânge. Când ai dat de o greutate, pune mâna și o rezolvă. Atât.
  14. Realizează ceea ce ai de făcut, indiferent dacă ai chef de muncă sau nu în acea zi. Indiferent dacă afară plouă sau nu. Indiferent dacă te-au sunat prietenii sau nu.
  15. Continuă. Nu renunța. Mai ales atunci când îți este greu. Să renunți este cea mai ușoară alegere, oricine o poate face.
  16. Nu da vina pe ceilalți. Asumă-ți o responsabilitate completă pentru tot ceea ce există în viața ta. Fii conștientă că nu este responsabilitatea ta să schimbi comportamentul celorlați. Concentrează-te pe acele schimbări pe care le pot aduce ție însăți.
  17. Caută-ți oameni asemenea ție. De fapt, asemenea omului care vrei să devii. Tipului de oameni care tu aspiri să devii într-o bună zi.
  18. Concentrează-te pe o singură sarcină. Evită multitasking-ul, evită să lupți pe mai multe fronturi simultan. Pe cât posibil fă un singur lucru la un moment dat.
  19. Să ai rutine bine alese. Atât pentru cele mai importante sarcini, cât și rutina de dimineață. Optimizează-le mereu ca să devii tot mai bună.
  20. Caută lecții de învățat acolo unde majoritatea oamenilor văd doar o problemă care îi ține în loc. Privește problemele ca lecții din care să înveți. Odată lecția învățată, mergi mai departe.
  21. Sa știi să te oprești și să te deconectezi complet de activitate. Uneori o pauză, un restart al sistemului este cea mai bună soluție.
  22. Fii preocupată să mănânci sănătos și să ai un stil de viață sănătos. Acordă îngrijire corpului și a ceea ce îi oferi acestuia. 
  23. Termină ceea ce ai început. Ori ia o decizie conștientă de a renunța la ceea ce nu funcționează. Însă dacă se apucă de ceva,  du totul  la bun sfârșit. Să ai un bun management al timpului și să  nu “uiți” ceea ce ai început.
  24. Râzi. Cu lacrimi chiar. Cât mai mult posibil. De tine însăți cât mai des.
  25. Controlează-ți frica. Nu înseamnă cu nu îți este frică, ci că o accepți, dar oricum mergi mai departe. Nu lasă frica să te controleze.
  26. Fă mișcare zilnic. Măcar 10 minute de mers pe jos. 
  27. Ocupă-te rapid de problemele de care te lovețti. Nu așteaptă ca acestea să se agraveze, în speranța că poate vor dispare de la sine. Problemele nerezolvate, nu dispar. De obicei au tendința de a se agrava dacă sunt ignorate.
  28. Nu căuta să fii perfectă. Bună este de multe ori suficient.
  29. Ajută pe alții. Atunci când poți ajuta pe alții,  fă-o. Fără a face din asta neapărat un scop al vieții tale. Ci pentru a ajuta la răspândirea binelui și valorii în lume. De obicei nu ceri neapărat ceva în schimb. Însă ….
  30. Să știi că nimic nu este gratis. Orice ajutor dat sau primit va costa ceva. Cel care l-a primit, îl va plăti într-un fel. Cândva. Este un schimb corect, astfel ajutăm cu toții la răspândirea valorii în societate și în univers.
  31. Fii adaptabilă. Nu te crampona de propriile păreri, viziuni, propria filozofie asupra vieții. Nu există adevăr absolut, există numeroase căi care duc spre aceleași adevăruri. Toate pot fi corecte, oricare poate fi greșită. Inclusiv a noastră înșine.
  32. Muncește Mult. Nu îmi spune acum că dacă te aștepți să muncești mult vei munci mult. Iar dacă te aștepți să realizezi ce îți dorești muncind puțin, ei bine universul îți va da totul cu muncă puțină. Cu cât muncești mai mult la propriile visuri, cu atât probabilitatea ca ele să se îndeplinească va crește. 
  33. Asumă-ți riscuri calculate. Să îți dai demisia de la job, cu 2 copii acasă și rate de plătit pentru o idee de afacere despre care nu ai habar, nu e de obicei un risc calculat. Pune totul pe hârtie, în cifre. Ei bine să știi că sunt momente când e bine să riști. Alteori e mai bine să fii precaut.
  34. Să te simți bine în pielea ta. Să-ți placă să petreci timp cu tine însăți. Nu ai nevoie de un continuu zgomot în jurul lor pentru a acoperi tăcerea din ei.
  35. Ai încredere în tine însăți. Să știi că oricine poate reuși, iar succesul e doar o chestiune de muncă și determinare. Și să fii dispusă să muncești la propriul succes.
Spor în toate vă urez şi să vă fie de folos acest material! Dacă vă ajută toate acestea în vreun fel, nu uitaţi să-mi lăsaţi un feedback!
Photo credit: http://carteaderomana.blogspot.ro/

Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...